FOTBAL

MĂREȚIA FOTBALULUI ROMÂNESC!

         SEVILLA, 7 MAI 1986... O ZI ISTORICĂ!

   În urmă cu 34 de ani, pe 7 Mai 1986, o echipă românească reușea să cucerească mult râvnitul trofeu al celei mai prestigioase competiții intercluburi din Europa!
Sub bagheta antrenorului Emeric Jenei, cei mai buni 11 jucători din istoria formației roș-albastre au pus în scenă un spectacol de zile mari, plin de strălucire și culoare.
    La acea vreme, fotbaliștii români erau în plină expansiune și țineau capul de afiș al marilor întreceri sportive. În orice colț de pe Planetă, numele echipei noastre inspira respect și admirație, trezind în sufletele noastre un mare sentiment de mândrie!
    Steaua București cucerise redutele echipelor B.K Vejle(Danemarca) și Honved Budapesta(Ungaria) și își câștigase locul pe tabloul sferturile de finală.
După succesul înregistrat în sferturi, împotriva finlandezilor de la Kuusysi Lachti, tricolorii se aflau în fața unui examen suprem. În manșa a doua din penultimul act al faimoasei competiții, detașamentul de elită al Țării Românești, în frunte cu căpitanul Tudorel Stoica, a anihilat defensiva echipei RSC Anderlecht, grație golurilor înscrise de Victor Pițurcă și Gabi Balint.
Băieții lui Emeric Jenei i-au învins pe belgieni cu scorul general de 3-1, generând o bucurie imensă în tribunele arenei din Ghencea. Sportivii români se îndreptau, cu viteză, spre o destinație care avea să le aducă lumea fotbalului la picioare.
În acel moment, toate drumurile duceau în Spania și se intersectau într-un singur punct, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, din ținutul toreadorilor, unde emoțiile și suspansul se amplificau de la o secundă la alta...                  

   Confruntarea dintre Steaua București și Barcelona a pus pe jar întreaga planetă, iar camerele de televiziune și aparatele de fotografiat erau orientate către tabăra fotbaliștilor români.
O lume întreagă aștepta cu interes cel mai important moment din galaxia fotbalului mondial. Cu mic, cu mare, românii de pretutindeni au urmărit cu sufletul la gură, în fața micilor ecrane, evoluția fascinantă a jucătorilor noștri și au trăit la intensitate maximă fiecare secundă a meciului.
Deznodământul duelului dintre cele două mari puteri s-a stabilit în urma loviturilor de departajare. Helmuth Duckadam, îngerul păzitor din poarta Stelei, a bătut recordul și a apărat magistral patru penalty-uri! Marius Lăcătuș și Gabi Balint l-au executat cu precizie, de la punctul cu var, pe celebrul portar Javier Urruticoechea și au consfințit victoria echipei noastre împotriva spaniolilor.
    Așadar, Steaua a învins Barcelona cu scorul de 2-0, înfăptuind cea mai frumoasă lucrare a fotbalului românesc!
În aplauzele spectatorilor din tribunele stadionului Ramon Sanchez, eroii de la Sevilla au ridicat trofeul deasupra tuturor și au transformat seara de 7 Mai într-o adevărată sărbătoare.
Clubul sportiv al Armatei Române (Steaua București) și-a împlinit, astfel, un vis măreț și și-a adăugat atunci, în vitrină, cea mai înaltă distincție a Cupei Campionilor Europeni, devenind prima echipă din zona Europei de Est, care a atins culmile gloriei.
    Un an mai târziu, la 24 Februarie 1987, echipa militară, sub comanda antrenorului Anghel Iordănescu, s-a impus în fața formației Dinamo Kiev, prin sclipirile de geniu ale unui jucător de legendă. Gheorghe Hagi, vârful de lance al generației de aur, a marcat un gol magnific și a adus în țară Supercupa Europei.
    Au trecut câteva decenii de când nu am mai văzut asemenea spectacole, iar frumusețea fotbalului s-a stins sub ochii noștri. Mai pâlpâie, doar, ca un reproș, amintirea unor meciuri memorabile, care au rămas undeva, în trecut!

    - UNDE ESTE FOTBALUL DE ALTĂDATĂ?

    Înainte de 1989 fotbalul românesc a cunoscut o perioadă de glorie, iar respectul pentru sportul-rege era mai presus de orice! Însă, după anii '90, nori negri s-au așezat deasupra fotbalului... Ineficiența sistemului politic din România și-a pus grav amprenta asupra spectacolului sportiv, iar corupția s-a strecurat, ca un șarpe, în sânul Federației Române de Fotbal și a zguduit din temelii templul fotbalului.
Agențiile de pariuri au apărut ca ciupercile după ploaie și au împânzit teritoriul țării. Mai mult decât atăt, rezultatele unor meciuri importante se stabilesc în funcție de cote, în funcție de sumele uriașe investite în această ruletă rusească, care ucide, încet și sigur, frumusețea sportului.

    Academia Gheorghe Hagi râmâne cea mai importantă realizare din ultimii 31 de ani; o investiție de suflet care vine să aducă o speranță și o gură de oxigen în inima slăbită a celui mai iubit sport de pe planetă!

CRINEL NICULAE - Jurnalist

Publicat: 7 Mai 2020

© crinel-niculae-journalist.webnode.ro Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți